Halat

Halat

+ Teklif Listeme Ekle Hemen Teklif Al

Doğal veya yapay elyafın ya da tellerin bükülmesi ya da şerit biçiminde örülmesi yoluyla elde edilen uzun, esnek ve sağlam iplere halat denir. Halatlar bir çok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Denizcilikte ise halatlar gerek iskeleye, şamandıraya bağlanmada, acil bir durumda başka bir tekneye veya römorköre yedeklenmede, usturmaça yapımında, servis botu, can simidi gibi ekipmanların netasını ve emniyetini sağlamada kullanılırlar. Teknelerin ve gemilerin iskelelere aborda olması veya avara etmesi sırasında manevra yapmak ve aborda olduktan sonra iskeleye bağlanarak teknenin limanda emniyette kalması halatlarla sağlanır. Teknelerde kullanılan halatlar ham maddeye ve kullanılacakları işleve göre farklı çeşitlerde üretilmişlerdir.

Doğal Halatlar: Bitkilerin liflerinden üretilen halatlardır. Günümüzde pek fazla kullanılmasada eskiden bitkilerden üretilen halatlar kullanılmaktaydı.

Çelik Halatlar: Çelik liflerinin bir tarafa bükülmesi ile kollar, kolların ters tarafa bükülmesi ile çelik halatlar meydana gelir. Tel halatlarda uzama ve esneme özelliği çok azdır. Kullanıldıkları yerde kopması yada kurtulması durumunda ciddi yaralanmalara yol açabilirler.

Sentetik Halatlar: Polyester polypropylen, polyetilen maddeleri ile yapılan halatlara sentetik halatlar denir. Gelişen teknoloji ile sentetik halatlar çekme gücü yüksekliği ve dış etkenlere karşı daha dayanıklı olmaları nedeniyle denizcilikte doğal halatlar yerlerini sentetik halatlara bırakmışlardır. Sentetik halatlar aynı kalınlıktaki doğal halatlara göre yaklaşık 3 kat daha fazla çekme gücüne sahiptirler.
Polyester liflerden yapılan halatlar sudan ağır oldukları için batarlarken Polypropylen ve polyetilen liflerinden yapılan halatlar sudan hafif oldukları için batmazlar. Bundan dolayı yüzen halat olarak bilinirler.

Tekneniz için doğru halatı seçmek önemli bir husustur. Teknelerde standart olarak 4 adet bağlama halatı ve yedekleme halatı bağlama kiti olarak bulunması gerekir. 

 

Tekneler de daha çok sentetik polyester halatlar kullanılır. Naylon ve polyesterden yapılan halatlar sudan ağır olduklarından suda batar, ancak polypropylene halat hafif olduğundan su üzerinde yüzer.
×
Merak ettiklerinizi hemen sorun